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교과과정
학년/학기 이수구분 교과목번호 교과목명 학점 강의 실습(설계) 교과목개요
0/전학기 균형 1230044
원예와생활 (Horticulture and Life)
  • 학년/학기 : 0/전학기
  • 이수구분 : 균형
  • 교과목번호 : 1230044
  • 교과목명 : 원예와생활 (Horticulture and Life)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 교과목은 원예라는 개념을 확장하고, 일상생활 속에 있는 농업, 원예에 관하여 탐구해본다. 다양한 전공의 학생들의 활발한 토론을 통하여 각자의 관점으로 원예(농업)을 바라보면서 각자의 전공에 매몰되지 않고 시각의 폭을 넓힐 수 있도록 노력한다.

    • English

      This course expands the concept of horticulture and explores agriculture and horticulture in everyday life. Through active discussion among students of various majors, we strive to broaden the scope of the beginning without being absorbed in each major while looking at horticulture (agriculture) from their own point of view.

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  • 국문

    본 교과목은 원예라는 개념을 확장하고, 일상생활 속에 있는 농업, 원예에 관하여 탐구해본다. 다양한 전공의 학생들의 활발한 토론을 통하여 각자의 관점으로 원예(농업)을 바라보면서 각자의 전공에 매몰되지 않고 시각의 폭을 넓힐 수 있도록 노력한다.

  • English

    This course expands the concept of horticulture and explores agriculture and horticulture in everyday life. Through active discussion among students of various majors, we strive to broaden the scope of the beginning without being absorbed in each major while looking at horticulture (agriculture) from their own point of view.

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1/1학기 전선 4183991
진로탐색과꿈-설계 (Career Planning)
  • 학년/학기 : 1/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183991
  • 교과목명 : 진로탐색과꿈-설계 (Career Planning)
  • 학점-강의-실습(설계) : 1-1-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      진로탐색과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 아울러 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 진로목표를 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

    • English

      Career exploration and Dream-design is a subject that I think about and explore my Career within my chosen major. -It covers the entire process of understanding your major, setting up and preparing your goals based on your aptitude and interest.

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  • 국문

    진로탐색과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 아울러 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 진로목표를 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

  • English

    Career exploration and Dream-design is a subject that I think about and explore my Career within my chosen major. -It covers the entire process of understanding your major, setting up and preparing your goals based on your aptitude and interest.

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2/1학기 전선 4176043
생명과학의이해 (Understanding Life Science)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176043
  • 교과목명 : 생명과학의이해 (Understanding Life Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      생명과학의 이해는 지구상에 존재하는 모든 생명체가 갖고 있는 공통부분의 생물 연구 지식을 습득하는 것을 목표로 하며, 전공과목들의 심화학습 및 연구에 응용할 수 있도록 하는 기초 수업을 진행한다.

    • English

      The understanding of life science aims to acquire the common part of biological research knowledge possessed by all living things on the earth, and conducts basic classes that can be applied to in-depth learning and research of major subjects.

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  • 국문

    생명과학의 이해는 지구상에 존재하는 모든 생명체가 갖고 있는 공통부분의 생물 연구 지식을 습득하는 것을 목표로 하며, 전공과목들의 심화학습 및 연구에 응용할 수 있도록 하는 기초 수업을 진행한다.

  • English

    The understanding of life science aims to acquire the common part of biological research knowledge possessed by all living things on the earth, and conducts basic classes that can be applied to in-depth learning and research of major subjects.

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2/1학기 전필 4176072
원예학입문 (Introductory Horticulture Science)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4176072
  • 교과목명 : 원예학입문 (Introductory Horticulture Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 원예학과의 졸업후 진로 상담, 원예학과의 전망, 원예학의 전문지식 습득을 목표로 하며, 활용방안을 발표 수업으로 진행하여 학생들에게 언어능력 배양, 이론 및 실습 발표력 증진의 성과를 기대합니다.

    • English

      This class aims to provide career counseling after graduation from the horticulture department, prospects in the horticulture department, and the acquisition of specialized knowledge in horticulture, and expects the achievements of students to develop language skills, improve theory, and practice presentation skills by conducting practical use as presentation classes.

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  • 국문

    본 수업은 원예학과의 졸업후 진로 상담, 원예학과의 전망, 원예학의 전문지식 습득을 목표로 하며, 활용방안을 발표 수업으로 진행하여 학생들에게 언어능력 배양, 이론 및 실습 발표력 증진의 성과를 기대합니다.

  • English

    This class aims to provide career counseling after graduation from the horticulture department, prospects in the horticulture department, and the acquisition of specialized knowledge in horticulture, and expects the achievements of students to develop language skills, improve theory, and practice presentation skills by conducting practical use as presentation classes.

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2/1학기 전선 4176074
사회원예학 (Sociohorticulture)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176074
  • 교과목명 : 사회원예학 (Sociohorticulture)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      사회원예란 식물,인간,환경과의 관계에서 관계지향적 원예. 원예의 치료적, 복지적, 예술적 요소등을 포함하며, 개인, 지역사회, 그리고 동시대의 복지와 건강 및 환경 회복을 위하여 원예적 요소(꽃, 채소, 과수, 교목, 관목 등)를 적용하는 기술을 습득하고 사회생활에 적용하는 방법을 안내.

    • English

      Social horticulture is relation-oriented horticulture in relation to plants, humans and the environment. A technique to apply horticultural elements (flowers, vegetables, fruit trees, trees, shrubs, etc.) for the welfare, health, and environment recovery of individuals, communities, and the contemporary environment, including therapeutic, welfare, and artistic elements of horticulture. Learn how to learn and apply it to your social life.

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  • 국문

    사회원예란 식물,인간,환경과의 관계에서 관계지향적 원예. 원예의 치료적, 복지적, 예술적 요소등을 포함하며, 개인, 지역사회, 그리고 동시대의 복지와 건강 및 환경 회복을 위하여 원예적 요소(꽃, 채소, 과수, 교목, 관목 등)를 적용하는 기술을 습득하고 사회생활에 적용하는 방법을 안내.

  • English

    Social horticulture is relation-oriented horticulture in relation to plants, humans and the environment. A technique to apply horticultural elements (flowers, vegetables, fruit trees, trees, shrubs, etc.) for the welfare, health, and environment recovery of individuals, communities, and the contemporary environment, including therapeutic, welfare, and artistic elements of horticulture. Learn how to learn and apply it to your social life.

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2/1학기 전선 4176075
작물유전학 (Crop Genetics)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176075
  • 교과목명 : 작물유전학 (Crop Genetics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식물 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하는 것을 목표로 하며, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성한다.

    • English

      It aims to systematize new technologies such as plant breeding research and new breeding techniques in breeding and breeding science and biotechnology, and nurture professional breeders by learning practical methods of breeding improvement.

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  • 국문

    식물 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하는 것을 목표로 하며, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성한다.

  • English

    It aims to systematize new technologies such as plant breeding research and new breeding techniques in breeding and breeding science and biotechnology, and nurture professional breeders by learning practical methods of breeding improvement.

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2/1학기 전필 4176076
채소학총론 (Principles of Vegetable Crops)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4176076
  • 교과목명 : 채소학총론 (Principles of Vegetable Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      채소 생산에 관한 이론과 기술을 체계적으로 학습하여 장차 연구, 교육, 생산등의 현장에 진출하여 중추적인 역할을 담당하는데 필요한 학문적 소양을 함양시킨다. 이를 위하여 채소재배의 기초가 되는 채소류의 주요 발육현상을 종자의 형성, 발육 부터 수확 후 생리, 선도보지에 이르기 까지를 생육단계별로 생리. 생태적 특성에 관하여 체계적이고 종합적으로 파악할 수 있도록 학습한다.

    • English

      By systematically learning theories and techniques related to vegetable production, they advance into the field of research, education, and production in the future to cultivate the academic abilities necessary to play a pivotal role. To this end, the main developmental phenomenon of vegetables, which are the basis of vegetable cultivation, is physiological by growth stage, from seed formation and development to post-harvest physiology and freshness. Students learn to systematically and comprehensively understand ecological characteristics.

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  • 국문

    채소 생산에 관한 이론과 기술을 체계적으로 학습하여 장차 연구, 교육, 생산등의 현장에 진출하여 중추적인 역할을 담당하는데 필요한 학문적 소양을 함양시킨다. 이를 위하여 채소재배의 기초가 되는 채소류의 주요 발육현상을 종자의 형성, 발육 부터 수확 후 생리, 선도보지에 이르기 까지를 생육단계별로 생리. 생태적 특성에 관하여 체계적이고 종합적으로 파악할 수 있도록 학습한다.

  • English

    By systematically learning theories and techniques related to vegetable production, they advance into the field of research, education, and production in the future to cultivate the academic abilities necessary to play a pivotal role. To this end, the main developmental phenomenon of vegetables, which are the basis of vegetable cultivation, is physiological by growth stage, from seed formation and development to post-harvest physiology and freshness. Students learn to systematically and comprehensively understand ecological characteristics.

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2/1학기 전선 4176081
친환경농업 (Sustainable Agriculture)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176081
  • 교과목명 : 친환경농업 (Sustainable Agriculture)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      농업은 이제 단순한 먹거리를 제공하는 생산의 개념에서 인간 생활의 터전이 되는 환경의 개념으로 바뀌고 있다. 웰빙의 바람을 타고 소비자의 개념이 바뀌고 있는 현 시점에서 유기 친환경 농업의 개념을 파악하고 현재 진행중인 여러 친환경 농업을 공부하여 농업의 새로운 길을 찾아보고자 한다.

    • English

      Agriculture is now shifting from the concept of production, which provides simple food, to the concept of the environment, the basis of human life. With the wind of well-being, we are trying to grasp the concept of organic eco-friendly agriculture at this point in time as the concept of consumers is changing and study several eco-friendly agriculture currently in progress to find new ways of agriculture.

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  • 국문

    농업은 이제 단순한 먹거리를 제공하는 생산의 개념에서 인간 생활의 터전이 되는 환경의 개념으로 바뀌고 있다. 웰빙의 바람을 타고 소비자의 개념이 바뀌고 있는 현 시점에서 유기 친환경 농업의 개념을 파악하고 현재 진행중인 여러 친환경 농업을 공부하여 농업의 새로운 길을 찾아보고자 한다.

  • English

    Agriculture is now shifting from the concept of production, which provides simple food, to the concept of the environment, the basis of human life. With the wind of well-being, we are trying to grasp the concept of organic eco-friendly agriculture at this point in time as the concept of consumers is changing and study several eco-friendly agriculture currently in progress to find new ways of agriculture.

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2/1학기 전선 4183004
수리경제학 (Mathematical Economics)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183004
  • 교과목명 : 수리경제학 (Mathematical Economics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 강의는 경제학 연구에 필요한 기초적인 수학지식을 습득하는 것을 목표로 한다. 선형대수, 미분법, 최적화이론의 세 분야를 중심으로 강의한다. 수학 지식에 초점을 맞추고 있지만 경제학적인 응용도 다룬다.

    • English

      This course aims to acquire basic mathematical knowledge necessary for economics research. This lecture focuses on three areas: linear algebra, differential calculus, and optimization theory. It focuses on mathematical knowledge but also deals with economics applications.

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  • 국문

    본 강의는 경제학 연구에 필요한 기초적인 수학지식을 습득하는 것을 목표로 한다. 선형대수, 미분법, 최적화이론의 세 분야를 중심으로 강의한다. 수학 지식에 초점을 맞추고 있지만 경제학적인 응용도 다룬다.

  • English

    This course aims to acquire basic mathematical knowledge necessary for economics research. This lecture focuses on three areas: linear algebra, differential calculus, and optimization theory. It focuses on mathematical knowledge but also deals with economics applications.

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2/1학기 전선 4183005
식품경제학 (Food Economics)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183005
  • 교과목명 : 식품경제학 (Food Economics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식품 및 식품시장은 경제에서 중추적인 역할을 담당하고 있다. 이 과정의 목적은 비즈니스 경제 관점에서 식품 산업과 식품시장을 이해하는 것이다. 이 과정은 식품 시장의 특징과 구조를 다룬다. 또한 식품 시장 및 시장 산업의 여러 특성을 다룬다. 이 과정을 통해 학생들은 식품 시장의 중요성을 배우고 식품 시장과 식품 산업에서 흥미로운 주제를 토론할 수 있는 기초지식을 습득하는데 의의가 있다.

    • English

      Food and food markets play a pivotal role in the economy. The objective of this course is to understand food industries and markets in terms of business economics perspectives. This course covers the uniqueness and structure of food markets. This course will also covers other characteristics of food markets and industries. Upon completion of the course, students learn the importance of food markets and discuss interesting topics in food markets and industries.

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  • 국문

    식품 및 식품시장은 경제에서 중추적인 역할을 담당하고 있다. 이 과정의 목적은 비즈니스 경제 관점에서 식품 산업과 식품시장을 이해하는 것이다. 이 과정은 식품 시장의 특징과 구조를 다룬다. 또한 식품 시장 및 시장 산업의 여러 특성을 다룬다. 이 과정을 통해 학생들은 식품 시장의 중요성을 배우고 식품 시장과 식품 산업에서 흥미로운 주제를 토론할 수 있는 기초지식을 습득하는데 의의가 있다.

  • English

    Food and food markets play a pivotal role in the economy. The objective of this course is to understand food industries and markets in terms of business economics perspectives. This course covers the uniqueness and structure of food markets. This course will also covers other characteristics of food markets and industries. Upon completion of the course, students learn the importance of food markets and discuss interesting topics in food markets and industries.

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2/2학기 전필 4176010
과수학총론 (Principles of Pomology)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4176010
  • 교과목명 : 과수학총론 (Principles of Pomology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 과수의 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하고, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성하는데 성과를 가진다.

    • English

      This class has been successful in nurturing professional breeders by systematically developing new technologies such as research on breeding of fruit trees, breeding improvement, new breeding techniques in breeding science and biotechnology, and learning practical methods of breeding improvement.

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  • 국문

    본 수업은 과수의 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하고, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성하는데 성과를 가진다.

  • English

    This class has been successful in nurturing professional breeders by systematically developing new technologies such as research on breeding of fruit trees, breeding improvement, new breeding techniques in breeding science and biotechnology, and learning practical methods of breeding improvement.

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2/2학기 전선 4176050
채소학각론 (Vegetable Crops)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176050
  • 교과목명 : 채소학각론 (Vegetable Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      채소원예학은 기본적으로 타 농작물과 마찮가지로 안전, 안심을 전제로 채소라는 식재료를 생산하기 위한 과제에 관해서 과학적으로 접근하는 생산학이다. 본 강좌에서는 채소원예관련 기초 발육생리및 재배기술을 토대로 주요 채소의 식물학적 및 생리생태적 특성, 품종, 재배기술등에 관해 체계적으로 학습한다.

    • English

      Vegetable horticulture is a production science approach that is scientifically approached to the task of producing food ingredients called vegetables on the premise of safety and security, basically the same as other crops. This course systematically teaches about the botanical and physiological and ecological characteristics of main vegetables, varieties, and cultivation techniques based on the basic growth physiology and cultivation techniques related to vegetable gardening.

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  • 국문

    채소원예학은 기본적으로 타 농작물과 마찮가지로 안전, 안심을 전제로 채소라는 식재료를 생산하기 위한 과제에 관해서 과학적으로 접근하는 생산학이다. 본 강좌에서는 채소원예관련 기초 발육생리및 재배기술을 토대로 주요 채소의 식물학적 및 생리생태적 특성, 품종, 재배기술등에 관해 체계적으로 학습한다.

  • English

    Vegetable horticulture is a production science approach that is scientifically approached to the task of producing food ingredients called vegetables on the premise of safety and security, basically the same as other crops. This course systematically teaches about the botanical and physiological and ecological characteristics of main vegetables, varieties, and cultivation techniques based on the basic growth physiology and cultivation techniques related to vegetable gardening.

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2/2학기 전선 4176083
원예작물세포생물학 (Horticultural Crops Cell Biology)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176083
  • 교과목명 : 원예작물세포생물학 (Horticultural Crops Cell Biology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예에 필요한 생물학을 가르치는 것을 목표로 하며, 세포의 다섯 가지 생명에 대한 기본적인 행동양식인 성장, 분열, 분화, 운동, 그리고 상호작용을 분자 및 세포의 수준에서 접근하여 이해한다.

    • English

      It aims to teach the biology necessary for horticulture, and understands the basic behavioral patterns of growth, division, differentiation, movement, and interaction of the cell's five life approaches and approaches at the molecular and cellular level.

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  • 국문

    원예에 필요한 생물학을 가르치는 것을 목표로 하며, 세포의 다섯 가지 생명에 대한 기본적인 행동양식인 성장, 분열, 분화, 운동, 그리고 상호작용을 분자 및 세포의 수준에서 접근하여 이해한다.

  • English

    It aims to teach the biology necessary for horticulture, and understands the basic behavioral patterns of growth, division, differentiation, movement, and interaction of the cell's five life approaches and approaches at the molecular and cellular level.

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2/2학기 전선 4176099
시설원예학 (Greenhouse Horticulture Science)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176099
  • 교과목명 : 시설원예학 (Greenhouse Horticulture Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 과목은 시설원예에 관한 광범위하고 종합적인 내용을 다룹니다. 특히 환경론을 중심으로 하여 시설의 병충해 및 생리장해분야를 다루며 재배론에서는 과채류, 엽채류, 근채류로 구분되는 채소의 시설재배를 비롯 화훼류와 과수류의 시설재배분야도 수업할 예정입니다.

    • English

      This course covers extensive and comprehensive content on facility horticulture. In particular, the center will focus on environmental theory dealing with the pest and physiological disorders of the facility. In the cultivation theory, we will teach the facility cultivation of vegetables which are divided into fruits, vegetables, and root vegetables, as well as the field of facility cultivation of flowers and fruit trees.

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  • 국문

    본 과목은 시설원예에 관한 광범위하고 종합적인 내용을 다룹니다. 특히 환경론을 중심으로 하여 시설의 병충해 및 생리장해분야를 다루며 재배론에서는 과채류, 엽채류, 근채류로 구분되는 채소의 시설재배를 비롯 화훼류와 과수류의 시설재배분야도 수업할 예정입니다.

  • English

    This course covers extensive and comprehensive content on facility horticulture. In particular, the center will focus on environmental theory dealing with the pest and physiological disorders of the facility. In the cultivation theory, we will teach the facility cultivation of vegetables which are divided into fruits, vegetables, and root vegetables, as well as the field of facility cultivation of flowers and fruit trees.

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2/2학기 전선 4183002
원예작물번식학 (Propagation of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183002
  • 교과목명 : 원예작물번식학 (Propagation of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 개체증식을 목적으로 번식에 관한 기초적인 식물생리, 번식을 위한 각종 재료 및 시설, 번식의 이론 및 기술, 종묘의 품질관리, 판매 유통에 대한 강의를 진행합니다.

    • English

      For the purpose of individual growth, this class teaches basic plant physiology on breeding, various materials and facilities for breeding, theory and technology of breeding, quality management of seedlings, and sales distribution.

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  • 국문

    본 수업은 개체증식을 목적으로 번식에 관한 기초적인 식물생리, 번식을 위한 각종 재료 및 시설, 번식의 이론 및 기술, 종묘의 품질관리, 판매 유통에 대한 강의를 진행합니다.

  • English

    For the purpose of individual growth, this class teaches basic plant physiology on breeding, various materials and facilities for breeding, theory and technology of breeding, quality management of seedlings, and sales distribution.

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2/2학기 전선 4183008
원예작물재배학 (Principles of Crop Production)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183008
  • 교과목명 : 원예작물재배학 (Principles of Crop Production)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
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    • 국문

      재배학원론은 작물의 생산기술에 관한 종합적지식을 체계화한 학문을 목적으로 작물생산의 기본 이론 및 원리에 대하여 재배식물의 발달, 유전 및 육종기술, 재배기술, 재배환경등에 대하여 세부적으로 구분하고 이론과 실제를 학생들에게 강의하고자한다.

    • English

      The theory of cultivation aims to systematize the comprehensive knowledge and teach the actual to the students about the production technology of crops, and divides the basic theory and principles of crop production into detailed development, cultivation and breeding techniques, cultivation techniques, and cultivation environment.

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  • 국문

    재배학원론은 작물의 생산기술에 관한 종합적지식을 체계화한 학문을 목적으로 작물생산의 기본 이론 및 원리에 대하여 재배식물의 발달, 유전 및 육종기술, 재배기술, 재배환경등에 대하여 세부적으로 구분하고 이론과 실제를 학생들에게 강의하고자한다.

  • English

    The theory of cultivation aims to systematize the comprehensive knowledge and teach the actual to the students about the production technology of crops, and divides the basic theory and principles of crop production into detailed development, cultivation and breeding techniques, cultivation techniques, and cultivation environment.

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3/1학기 전필 4176001
화훼학총론 (Principles of Floriculture)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4176001
  • 교과목명 : 화훼학총론 (Principles of Floriculture)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 화훼의특성, 분류, 형태, 생리, 개화조절, 육종 등 화훼작물과 관련된 기초지식 획득을 목표로 하고 있으며, 특히 화훼에 등장하는 기본식물의 이해가 중요합니다. 어려운 과목이므로 열심하 하려는 각오를 바탕으로 화훼 뿐만 아니라 원예 작물에 대한 기초 지식을 배울 수 있습니다.

    • English

      This class aims to acquire basic knowledge related to flower crops such as flower characteristics, classification, morphology, physiology, flowering regulation, and breeding, and it is especially important to understand the basic plants that appear in flowers. As it is a difficult subject, you can learn not only about flowers but also about about horticultural crops based on your determination to work hard.

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  • 국문

    본 수업은 화훼의특성, 분류, 형태, 생리, 개화조절, 육종 등 화훼작물과 관련된 기초지식 획득을 목표로 하고 있으며, 특히 화훼에 등장하는 기본식물의 이해가 중요합니다. 어려운 과목이므로 열심하 하려는 각오를 바탕으로 화훼 뿐만 아니라 원예 작물에 대한 기초 지식을 배울 수 있습니다.

  • English

    This class aims to acquire basic knowledge related to flower crops such as flower characteristics, classification, morphology, physiology, flowering regulation, and breeding, and it is especially important to understand the basic plants that appear in flowers. As it is a difficult subject, you can learn not only about flowers but also about about horticultural crops based on your determination to work hard.

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3/1학기 전선 4176006
원예치료 (Horticultural Therapy)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176006
  • 교과목명 : 원예치료 (Horticultural Therapy)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 인간의 생활이 단순하고 문명과 문화가 발달되지 않았던 시대에 정의되었던 원예의 개념을 오늘날과 같이 산업화, 도시화, 현대화, 기술화된 사회에서는 새롭게 조면되어져야 하는 것을 목적으로 한다. 식물을 대상으로 하는 원예활동의 범위를 보다 넓게 이해하고 원예의 새로운 분야인 원예치료에 대한 이해를 목표로 한다.

    • English

      The purpose of this class is to aim at the concept of horticulture defined in an era in which human life was simple and civilization and culture were not developed, in today's industrialized, urbanized, modernized, and technologicalized society. It aims to understand the scope of horticultural activities targeting plants more broadly and to understand horticultural therapy, a new field of horticulture.

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  • 국문

    본 수업은 인간의 생활이 단순하고 문명과 문화가 발달되지 않았던 시대에 정의되었던 원예의 개념을 오늘날과 같이 산업화, 도시화, 현대화, 기술화된 사회에서는 새롭게 조면되어져야 하는 것을 목적으로 한다. 식물을 대상으로 하는 원예활동의 범위를 보다 넓게 이해하고 원예의 새로운 분야인 원예치료에 대한 이해를 목표로 한다.

  • English

    The purpose of this class is to aim at the concept of horticulture defined in an era in which human life was simple and civilization and culture were not developed, in today's industrialized, urbanized, modernized, and technologicalized society. It aims to understand the scope of horticultural activities targeting plants more broadly and to understand horticultural therapy, a new field of horticulture.

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3/1학기 전선 4176041
과수학각론 (Pomology Crops)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176041
  • 교과목명 : 과수학각론 (Pomology Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-1-4
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      각종 과수의 신품종에 대한 해설, 과학적인 연구 결과를 토대로 한 재배기술의 소개 새로운 농약에 대한 병충해의 효과적인 방제 등을 중점적으로 학습하고, 지금까지 도외시 되어온 여러가지 새로운 과수에 대한 재배법을 소개한다.

    • English

      Introducing cultivation techniques based on scientific research results and explanations on new varieties of various fruit trees, and focusing on effective control of pests and pests on new pesticides.

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  • 국문

    각종 과수의 신품종에 대한 해설, 과학적인 연구 결과를 토대로 한 재배기술의 소개 새로운 농약에 대한 병충해의 효과적인 방제 등을 중점적으로 학습하고, 지금까지 도외시 되어온 여러가지 새로운 과수에 대한 재배법을 소개한다.

  • English

    Introducing cultivation techniques based on scientific research results and explanations on new varieties of various fruit trees, and focusing on effective control of pests and pests on new pesticides.

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3/1학기 전필 4176079
원예작물생리학 (Physiology of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4176079
  • 교과목명 : 원예작물생리학 (Physiology of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예작물 종자의 발아, 휴면, 양분과 수분의 대사, 생장과 발달, 그리고 개화 및 결실 등 원예작물의 기초 기능 부터 세포의 구조와 기능, 에너지 대사(광합성, 호흡)등 원예작물이 생명을 유지하는 원리에 대하여 목표를 가지고 학습한다.

    • English

      The goal is to learn about the principles of horticultural crops to sustain life. It covers germination, dormancy, metabolism of nutrients and moisture, growth and development, and flowering and fruiting, the structure and function of cells, energy metabolism (photosynthesis, respiration), etc.

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  • 국문

    원예작물 종자의 발아, 휴면, 양분과 수분의 대사, 생장과 발달, 그리고 개화 및 결실 등 원예작물의 기초 기능 부터 세포의 구조와 기능, 에너지 대사(광합성, 호흡)등 원예작물이 생명을 유지하는 원리에 대하여 목표를 가지고 학습한다.

  • English

    The goal is to learn about the principles of horticultural crops to sustain life. It covers germination, dormancy, metabolism of nutrients and moisture, growth and development, and flowering and fruiting, the structure and function of cells, energy metabolism (photosynthesis, respiration), etc.

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3/1학기 전선 4176080
원예산물저장학 (Post Havest Storage of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176080
  • 교과목명 : 원예산물저장학 (Post Havest Storage of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예산물저장학은 기초학문과 응용학문으로 구성되어 수확후 관리, 생리적 특성, 저장전처리, 저장, 선별, 포장 및 유통기술이 융합된 복합적인 학문을 배우는 것을 목적으로 한다. 이러한 원예산물의 수확에서 유통단계까지 신선도 유지, 영양성분 유지, 손실율의 최소화 등에 대한 소비자에게 안전하게 전달될 수 있는 기초적인 지식과 응용에 대해 강의하고 학생들에게 고부가가치 향상 등 실용적인 내용의 성과를 기대한다.

    • English

      The horticultural product storage science is composed of basic and applied studies, and aims to learn a complex study that combines post-harvest management, physiological characteristics, pre-storage, storage, selection, packaging, and distribution technologies. Lectures on basic knowledge and applications regarding maintaining freshness, maintaining nutrients, and minimizing loss rates are included and students are expected to achieve practical results such as high value addition.

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  • 국문

    원예산물저장학은 기초학문과 응용학문으로 구성되어 수확후 관리, 생리적 특성, 저장전처리, 저장, 선별, 포장 및 유통기술이 융합된 복합적인 학문을 배우는 것을 목적으로 한다. 이러한 원예산물의 수확에서 유통단계까지 신선도 유지, 영양성분 유지, 손실율의 최소화 등에 대한 소비자에게 안전하게 전달될 수 있는 기초적인 지식과 응용에 대해 강의하고 학생들에게 고부가가치 향상 등 실용적인 내용의 성과를 기대한다.

  • English

    The horticultural product storage science is composed of basic and applied studies, and aims to learn a complex study that combines post-harvest management, physiological characteristics, pre-storage, storage, selection, packaging, and distribution technologies. Lectures on basic knowledge and applications regarding maintaining freshness, maintaining nutrients, and minimizing loss rates are included and students are expected to achieve practical results such as high value addition.

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3/1학기 전선 4176096
원예취창업캡스톤디자인 (Job and Capstone Designs for Horticulture Sciences)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176096
  • 교과목명 : 원예취창업캡스톤디자인 (Job and Capstone Designs for Horticulture Sciences)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 학생들의 취업 및 창업에 대비하는 것을 목표로 한다. 조별로 팀을 꾸려 전공 관련 실습 및 논문을 배워나감으로서 이를 응용할 수 있게 만들어 사회에 나가 활용하도록 대비한다.

    • English

      This class aims to prepare students for employment and entrepreneurship. By forming a team in each group and learning the practice and thesis related to the major, they can apply it and prepare it for use in society.

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  • 국문

    본 수업은 학생들의 취업 및 창업에 대비하는 것을 목표로 한다. 조별로 팀을 꾸려 전공 관련 실습 및 논문을 배워나감으로서 이를 응용할 수 있게 만들어 사회에 나가 활용하도록 대비한다.

  • English

    This class aims to prepare students for employment and entrepreneurship. By forming a team in each group and learning the practice and thesis related to the major, they can apply it and prepare it for use in society.

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3/2학기 전선 4176052
토양비료학 (Soil and Plant Nutrients)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176052
  • 교과목명 : 토양비료학 (Soil and Plant Nutrients)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 농업과 생태에 이르는 넓은 범위의 응용학문이다. 또한 생화학과 세포생리학에서 발달하였고, 이들 분야가 식물생장에 잘 조화를 이루고 있다. 우리는 앞서 말한 학문이 어떻게 식물의 성장에 영향을 주고, 식물은 어떻게 이들에 반응을 하는지를 이해한다.

    • English

      This class is a wide range of applied studies ranging from agriculture to ecology. It has also developed in biochemistry and cell physiology, and these areas are well balanced with plant growth. We will understand how the aforementioned studies affect plant growth and how plants respond to them.

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  • 국문

    본 수업은 농업과 생태에 이르는 넓은 범위의 응용학문이다. 또한 생화학과 세포생리학에서 발달하였고, 이들 분야가 식물생장에 잘 조화를 이루고 있다. 우리는 앞서 말한 학문이 어떻게 식물의 성장에 영향을 주고, 식물은 어떻게 이들에 반응을 하는지를 이해한다.

  • English

    This class is a wide range of applied studies ranging from agriculture to ecology. It has also developed in biochemistry and cell physiology, and these areas are well balanced with plant growth. We will understand how the aforementioned studies affect plant growth and how plants respond to them.

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3/2학기 전선 4176078
허브식물학 (Herb Plants)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176078
  • 교과목명 : 허브식물학 (Herb Plants)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      허브 및 아로마테라피에 대한 기본원리를 학습하는 것을 목표로 한다. 주요 허브 및 에션셜오일의 식물적 특성, 재배와 이용 등에 대해 체계적으로 학습한다.

    • English

      The goal is to learn the basic principles of herbs and aromatherapy. Study systematically about the plant properties, cultivation and use of major herbs and essential oils.

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  • 국문

    허브 및 아로마테라피에 대한 기본원리를 학습하는 것을 목표로 한다. 주요 허브 및 에션셜오일의 식물적 특성, 재배와 이용 등에 대해 체계적으로 학습한다.

  • English

    The goal is to learn the basic principles of herbs and aromatherapy. Study systematically about the plant properties, cultivation and use of major herbs and essential oils.

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3/2학기 전선 4176082
원예작물육종학 (Breeding of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176082
  • 교과목명 : 원예작물육종학 (Breeding of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식물 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하고, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성하는데에 중점을 둔다.

    • English

      It focuses on fostering professional breeders by systematically developing new technologies such as plant breeding research and new breeding techniques in breeding and breeding science and biotechnology, and learning practical methods for breeding.

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  • 국문

    식물 육종 연구 및 품종개량과 육종학의 새로운 육종 기술의 이론과 생물공학 등의 신기술을 체계화하고, 품종 개량의 실제적인 방법을 습득함으로써 전문 육종가를 육성하는데에 중점을 둔다.

  • English

    It focuses on fostering professional breeders by systematically developing new technologies such as plant breeding research and new breeding techniques in breeding and breeding science and biotechnology, and learning practical methods for breeding.

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3/2학기 전선 4176084
원예현장실습 (Horticultural Field Practices)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176084
  • 교과목명 : 원예현장실습 (Horticultural Field Practices)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-0-40
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업의 목적은 개인의 실제적인 생활체험인 경험에 기초를 두어야 한다는 교육철학적 이론과 교육심리학의 학습 이론을 근거로 하고 있다. 농업관련 시험기관 견학및 채소, 화훼, 과수 산업현장 방문및 실습을 통해 원예산업 관련분야의 실무능력을 배양한다.

    • English

      The purpose of this class is based on the educational philosophy of education and learning theory of educational psychology, which should be based on experiences that are actual life experiences of individuals. We will develop practical skills in the horticultural industry-related fields through field trips to agricultural-related test institutes and visits and practices in vegetable, flower, and fruit industries.

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  • 국문

    본 수업의 목적은 개인의 실제적인 생활체험인 경험에 기초를 두어야 한다는 교육철학적 이론과 교육심리학의 학습 이론을 근거로 하고 있다. 농업관련 시험기관 견학및 채소, 화훼, 과수 산업현장 방문및 실습을 통해 원예산업 관련분야의 실무능력을 배양한다.

  • English

    The purpose of this class is based on the educational philosophy of education and learning theory of educational psychology, which should be based on experiences that are actual life experiences of individuals. We will develop practical skills in the horticultural industry-related fields through field trips to agricultural-related test institutes and visits and practices in vegetable, flower, and fruit industries.

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3/2학기 전선 4176100
스마트화훼재배및캡스톤디자인 (Innovative Floriculture Production and Capstone Designs)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176100
  • 교과목명 : 스마트화훼재배및캡스톤디자인 (Innovative Floriculture Production and Capstone Designs)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      최근 IoT기술을 이용한 스마트팜 재배 기술이 확산되고 있는바 마이크로컨트롤러를 이용한 환경 측정, 제어 이론 및 실습을 진행하며 조별 프로젝트 수행을 통해 문제 해결 능력을 배양한다

    • English

      As the use of IoT technology for innovative cultivation continues to expand, both theoretical and practical skills in environmental measurement and control using microcontrollers are being developed, while problem-solving abilities are fostered through group projects

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  • 국문

    최근 IoT기술을 이용한 스마트팜 재배 기술이 확산되고 있는바 마이크로컨트롤러를 이용한 환경 측정, 제어 이론 및 실습을 진행하며 조별 프로젝트 수행을 통해 문제 해결 능력을 배양한다

  • English

    As the use of IoT technology for innovative cultivation continues to expand, both theoretical and practical skills in environmental measurement and control using microcontrollers are being developed, while problem-solving abilities are fostered through group projects

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3/2학기 전선 4176102
식물공장론및캡스톤디자인 (Principle of Plant Factory and Capstone Design)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176102
  • 교과목명 : 식물공장론및캡스톤디자인 (Principle of Plant Factory and Capstone Design)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식물공장은 원예작물의 첨단 생산 방식으로서 공업적 생산 과정을 통해 21세기 생물공학을 이끌어 갈 새로운 식물생산시스템이라 할 수 있다.

    • English

      The plant factory is a cutting-edge horticultural crop production method, and it can be said that it is a new plant production system that will lead the 21st-century biotechnology through the industrial production process.

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  • 국문

    식물공장은 원예작물의 첨단 생산 방식으로서 공업적 생산 과정을 통해 21세기 생물공학을 이끌어 갈 새로운 식물생산시스템이라 할 수 있다.

  • English

    The plant factory is a cutting-edge horticultural crop production method, and it can be said that it is a new plant production system that will lead the 21st-century biotechnology through the industrial production process.

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3/2학기 전선 4183009
취업·창업과꿈-설계 (Career Choice and Startup)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4183009
  • 교과목명 : 취업·창업과꿈-설계 (Career Choice and Startup)
  • 학점-강의-실습(설계) : 1-1-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      취업·창업과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 관련 직업을 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

    • English

      Career Choice and Startup provides a change of sharing about concerns about career path within each major and exploring. This course covers the entire process of understanding, exploring, establishing, preparing career path within each major based on their aptitude and interests.

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  • 국문

    취업·창업과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 관련 직업을 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

  • English

    Career Choice and Startup provides a change of sharing about concerns about career path within each major and exploring. This course covers the entire process of understanding, exploring, establishing, preparing career path within each major based on their aptitude and interests.

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4/1학기 전선 4176022
종묘생산학 (Seed and Seedling Production)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176022
  • 교과목명 : 종묘생산학 (Seed and Seedling Production)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 수업은 원예 산물 종묘생산과 품종개량 기술을 목표로 합니다. 원예학과의 졸업 후 진로 상담, 원예학과의 전망, 원예학의 전문지식 습득 및 활용방안, 발표력 증진, 언어능력 배양, 이론 및 실습 위주의 수업을 진행 예정입니다.

    • English

      This class aims to produce horticultural products and improve varieties. After graduating from the horticultural department, we plan to offer career counseling, prospects in the horticultural department, ways to acquire and utilize specialized knowledge in horticulture, improve presentation skills, cultivate language skills, and focus on theory and practice.

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  • 국문

    본 수업은 원예 산물 종묘생산과 품종개량 기술을 목표로 합니다. 원예학과의 졸업 후 진로 상담, 원예학과의 전망, 원예학의 전문지식 습득 및 활용방안, 발표력 증진, 언어능력 배양, 이론 및 실습 위주의 수업을 진행 예정입니다.

  • English

    This class aims to produce horticultural products and improve varieties. After graduating from the horticultural department, we plan to offer career counseling, prospects in the horticultural department, ways to acquire and utilize specialized knowledge in horticulture, improve presentation skills, cultivate language skills, and focus on theory and practice.

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4/1학기 전선 4176044
수경재배론 (Hydroponics)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176044
  • 교과목명 : 수경재배론 (Hydroponics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      수경재배는 환경원예 분야로서 근교농업의 주류인 비닐하우스 원예단지에 연작피해를 줄이고 생산력을 높이며 토양경작이 불가능한 곳을 효율적으로 활용할 수 있다. 따라서 토양으로부터 발생되는 많은 병충해를 근본적으로 해결하여 무농약 청정재배가 가능하고, 작업환경의 청결, 노동력절감 등을 실현시킬 수 있는 내용을 포함하고 있다.

    • English

      Hydroponic cultivation is a field of environmental horticulture, which reduces crop damage and increases productivity in the gardening complex of greenhouses, the mainstream of suburban agriculture. It is possible to efficiently use places where soil cultivation is impossible. Therefore, it is possible to clean and grow pesticide-free by fundamentally solving many pests caused by soil, and includes contents that can realize cleanliness of the working environment and reduction of labor.

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  • 국문

    수경재배는 환경원예 분야로서 근교농업의 주류인 비닐하우스 원예단지에 연작피해를 줄이고 생산력을 높이며 토양경작이 불가능한 곳을 효율적으로 활용할 수 있다. 따라서 토양으로부터 발생되는 많은 병충해를 근본적으로 해결하여 무농약 청정재배가 가능하고, 작업환경의 청결, 노동력절감 등을 실현시킬 수 있는 내용을 포함하고 있다.

  • English

    Hydroponic cultivation is a field of environmental horticulture, which reduces crop damage and increases productivity in the gardening complex of greenhouses, the mainstream of suburban agriculture. It is possible to efficiently use places where soil cultivation is impossible. Therefore, it is possible to clean and grow pesticide-free by fundamentally solving many pests caused by soil, and includes contents that can realize cleanliness of the working environment and reduction of labor.

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4/1학기 전선 4176097
원예작물형태학 (Horticultural Crops Morphology)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176097
  • 교과목명 : 원예작물형태학 (Horticultural Crops Morphology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예작물의 생리 및 기능은 형태학적인 구조와 밀접한 관계가 있다. 따라서 원예작물의 여러 가지 특징을 이해하기 위해서는 식물체의 구조를 반드시 이해해야 한다. 본 교과목은 원예작물을 구성하고 있는 각 기관들인 잎, 줄기, 뿌리 등의 외부형태 및 내부 해부학적 구조, 기능 등과 분열조직 및 영구조직의 특징 등을 이해시키고자 한다.

    • English

      The physiology and function of horticultural crops are closely related to their morphological structure. Therefore, in order to understand the various characteristics of horticultural crops, it is necessary to understand the structure of the plant. This course aims to help students understand the external form, internal anatomical structure, and function of each organ that makes up horticultural crops, such as leaves, stems, and roots, and the characteristics of meristem and permanent tissue.

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  • 국문

    원예작물의 생리 및 기능은 형태학적인 구조와 밀접한 관계가 있다. 따라서 원예작물의 여러 가지 특징을 이해하기 위해서는 식물체의 구조를 반드시 이해해야 한다. 본 교과목은 원예작물을 구성하고 있는 각 기관들인 잎, 줄기, 뿌리 등의 외부형태 및 내부 해부학적 구조, 기능 등과 분열조직 및 영구조직의 특징 등을 이해시키고자 한다.

  • English

    The physiology and function of horticultural crops are closely related to their morphological structure. Therefore, in order to understand the various characteristics of horticultural crops, it is necessary to understand the structure of the plant. This course aims to help students understand the external form, internal anatomical structure, and function of each organ that makes up horticultural crops, such as leaves, stems, and roots, and the characteristics of meristem and permanent tissue.

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4/1학기 전선 4176101
스마트팜복합환경제어론및캡스톤디자인 (Smart Farm Integrated Environment Control Theory and Capstone Design)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176101
  • 교과목명 : 스마트팜복합환경제어론및캡스톤디자인 (Smart Farm Integrated Environment Control Theory and Capstone Design)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      스마트팜에서 작물 생장에 밀접한 영향을 미치는 환경요인은 광, 온도, 습도, 공기 등이 있으며, 이러한 환경요인을 제어하기 위해서는 환경조절장치가 반드시 필요하다. 첨단화, 대형화된 시설에서는 환경제어시스템과 양액시스템은 필수이다. 아무리 성능이 좋은 제품이라도 사용자가 어떻게 활용하느냐에 따라 그 성능은 달라진다. 본 과목은 양액, 환경제어시스템이 갖고 있는 성능을 충분히 발휘할 수 있도록 온도, 습도관리, 냉·난방의 효율적 이용, 작물 생리에 맞는 환경조절과 양액공급 기술 이해와 국내 보급되고 있는 주요 시스템의 프로그램 사용방법, 세부설정, 난방, 환기 설정 등을 각각 프로그램을 학습하여 스마트팜 온실 운영에 필요한 실무능력을 함양한다.

    • English

      In a smart farm, environmental factors closely affecting crop growth include light, temperature, humidity, and air quality. To control these environmental factors, environmental control devices are essential. In advanced and large-scale facilities, environmental control systems and nutrient solution systems are indispensable. This lecture is that This course aims to cultivate practical skills necessary for operating a smart farm greenhouse by teaching various programs, including methods, detailed settings, and techniques for optimizing heating and ventilation. It also covers understanding environmental control and nutrient supply technologies that align with crop physiology, as well as the use of programs for the major systems currently distributed in Korea, to fully harness the potential of nutrient solution and environmental control systems.

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  • 국문

    스마트팜에서 작물 생장에 밀접한 영향을 미치는 환경요인은 광, 온도, 습도, 공기 등이 있으며, 이러한 환경요인을 제어하기 위해서는 환경조절장치가 반드시 필요하다. 첨단화, 대형화된 시설에서는 환경제어시스템과 양액시스템은 필수이다. 아무리 성능이 좋은 제품이라도 사용자가 어떻게 활용하느냐에 따라 그 성능은 달라진다. 본 과목은 양액, 환경제어시스템이 갖고 있는 성능을 충분히 발휘할 수 있도록 온도, 습도관리, 냉·난방의 효율적 이용, 작물 생리에 맞는 환경조절과 양액공급 기술 이해와 국내 보급되고 있는 주요 시스템의 프로그램 사용방법, 세부설정, 난방, 환기 설정 등을 각각 프로그램을 학습하여 스마트팜 온실 운영에 필요한 실무능력을 함양한다.

  • English

    In a smart farm, environmental factors closely affecting crop growth include light, temperature, humidity, and air quality. To control these environmental factors, environmental control devices are essential. In advanced and large-scale facilities, environmental control systems and nutrient solution systems are indispensable. This lecture is that This course aims to cultivate practical skills necessary for operating a smart farm greenhouse by teaching various programs, including methods, detailed settings, and techniques for optimizing heating and ventilation. It also covers understanding environmental control and nutrient supply technologies that align with crop physiology, as well as the use of programs for the major systems currently distributed in Korea, to fully harness the potential of nutrient solution and environmental control systems.

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4/2학기 전선 4176089
원예작물유전공학 (Biotechnology of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176089
  • 교과목명 : 원예작물유전공학 (Biotechnology of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본수업은 육종 기술의 이론과 생물공학, 생리적 특성이 융합된 복합적인 학문이다. 원예작물의 복합적 학습 습득을 목적으로 하고, 기초적인 강의와 응용에 의한 내용을 병합해 학생들의 응용능력을 향상하는 실용적인 내용에 대하여 강의한다.

    • English

      This class is a complex study that combines the theory of breeding technology with biotechnology and physiological characteristics. This course aims to acquire complex learning of horticultural crops, and teaches practical contents to improve students' application ability by merging basic lectures and applied contents.

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  • 국문

    본수업은 육종 기술의 이론과 생물공학, 생리적 특성이 융합된 복합적인 학문이다. 원예작물의 복합적 학습 습득을 목적으로 하고, 기초적인 강의와 응용에 의한 내용을 병합해 학생들의 응용능력을 향상하는 실용적인 내용에 대하여 강의한다.

  • English

    This class is a complex study that combines the theory of breeding technology with biotechnology and physiological characteristics. This course aims to acquire complex learning of horticultural crops, and teaches practical contents to improve students' application ability by merging basic lectures and applied contents.

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4/2학기 전선 4176092
원예산물관리및이용학 (Horticultural Crops Management and Uses)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176092
  • 교과목명 : 원예산물관리및이용학 (Horticultural Crops Management and Uses)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예작물에 대한 기초학문을 배우는 것을 목표로 한다. 원예작물의 종류, 기후(온도, 수분, 공기, 광 등), 토양, 재배시설, 번식, 비료, 식물호르몬, 품종개량, 재배기술 및 원예작물의 저장유통 등을 가르치며 고학년에서 필요한 기초지식을 습득케 한다.

    • English

      The aim is to learn basic studies of horticultural crops. It teaches the types of horticultural crops, climate (temperature, moisture, air, light, etc.), soil, cultivation facilities, propagation, fertilizers, plant hormones, varieties improvement, cultivation techniques and storage distribution of horticultural crops, and students acquire basic knowledge necessary for higher education.

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  • 국문

    원예작물에 대한 기초학문을 배우는 것을 목표로 한다. 원예작물의 종류, 기후(온도, 수분, 공기, 광 등), 토양, 재배시설, 번식, 비료, 식물호르몬, 품종개량, 재배기술 및 원예작물의 저장유통 등을 가르치며 고학년에서 필요한 기초지식을 습득케 한다.

  • English

    The aim is to learn basic studies of horticultural crops. It teaches the types of horticultural crops, climate (temperature, moisture, air, light, etc.), soil, cultivation facilities, propagation, fertilizers, plant hormones, varieties improvement, cultivation techniques and storage distribution of horticultural crops, and students acquire basic knowledge necessary for higher education.

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4/2학기 전선 4176095
원예식물영양학 (Plant Nurtrition of Horticultural Crops)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176095
  • 교과목명 : 원예식물영양학 (Plant Nurtrition of Horticultural Crops)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예산물의 종류는 그 종류가 다양하고 재배방법 또한 세분화되어 있어 생산과정에서의 적절한 관리가 다수확 고품질 생산을 가능하게 한다. 식물영양학을 기초로 하여 작물영양, 토양, 양분흡수, 영양소, 품질관리, 시비 등 전반적인 생산 관리에 대한 내용을 수업한다.

    • English

      Based on plant nutrition, this course covers overall production management such as crop nutrition, soil, nutrient absorption, nutrients, quality control, and fertilization. The types of horticultural products are diverse, and the cultivation methods are also subdivided, so proper management in the production process enables high-quality production. Based on plant nutrition, this course covers overall production management such as crop nutrition, soil, nutrient absorption, nutrients, quality control, and fertilization.

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  • 국문

    원예산물의 종류는 그 종류가 다양하고 재배방법 또한 세분화되어 있어 생산과정에서의 적절한 관리가 다수확 고품질 생산을 가능하게 한다. 식물영양학을 기초로 하여 작물영양, 토양, 양분흡수, 영양소, 품질관리, 시비 등 전반적인 생산 관리에 대한 내용을 수업한다.

  • English

    Based on plant nutrition, this course covers overall production management such as crop nutrition, soil, nutrient absorption, nutrients, quality control, and fertilization. The types of horticultural products are diverse, and the cultivation methods are also subdivided, so proper management in the production process enables high-quality production. Based on plant nutrition, this course covers overall production management such as crop nutrition, soil, nutrient absorption, nutrients, quality control, and fertilization.

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4/2학기 전선 4176103
원예장식론 (Horticultural Decoration Theory)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4176103
  • 교과목명 : 원예장식론 (Horticultural Decoration Theory)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      원예산물 (화훼, 채소, 허브, 과수)을 활용하여 공간을 장식할 수 있는 이론 및 테크닉을 소개한다. 가정에서 쉽게 이용되는 원예 장식품에서부터 특별한 날 및 이벤트성 장식품에 대한 지식 습득을 기초로 하여, 실습을 통한 작품의 구현으로 실제적으로 이용되고 있는 원예장식법을 습득한다.

    • English

      This course introduces theories and techniques to decorate the space using horticultural products (flowers, vegetables, herbs, and fruit trees). Based on acquiring knowledge on special day and event-related ornaments from horticultural ornaments that are easily used in the home. Students acquire horticultural decoration methods that are actually used as realization of works through practice.

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  • 국문

    원예산물 (화훼, 채소, 허브, 과수)을 활용하여 공간을 장식할 수 있는 이론 및 테크닉을 소개한다. 가정에서 쉽게 이용되는 원예 장식품에서부터 특별한 날 및 이벤트성 장식품에 대한 지식 습득을 기초로 하여, 실습을 통한 작품의 구현으로 실제적으로 이용되고 있는 원예장식법을 습득한다.

  • English

    This course introduces theories and techniques to decorate the space using horticultural products (flowers, vegetables, herbs, and fruit trees). Based on acquiring knowledge on special day and event-related ornaments from horticultural ornaments that are easily used in the home. Students acquire horticultural decoration methods that are actually used as realization of works through practice.

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